Kenessä tahansa meistä voi piillä osaava yrittäjä. Ennen kuin pääsee yrittämisen alkuun, on kuitenkin kohdattava tietoviidakko. Mistä voi tietää, mitä ainakin pitäisi tietää? Tee lisäksi testi ja hyödynnä laskuri.
1. Perusneuvonta
Henkilökohtaista, maksutonta neuvontaa voi saada ajanvarauksella esimerkiksi TE-toimiston neuvontapalvelusta tai uusyrityskeskuksesta. TE-toimisto ohjaa oikeiden palvelujen piiriin ja myöntää starttirahaa. Verkossa työ- ja elinkeinoministeriön Yrityssuomi palvelee kattavasti yrittämisestä kiinnostunutta kokoamalla yhteen tärkeimmät tiedot ja palvelut.
2. Yrittäjä-infotilaisuudet
Uusyrityskeskukset ja eri alueiden TE-toimistot järjestävät myös muutaman tunnin pituisia tietoiskuja.
3. Yrittäjävalmennus
Maksutonta yrittäjävalmennusta järjestetään yrittäjyydestä kiinnostuneille tai yritystään kehittäville. Valmennuksia tarjoavat asiakkailleen esimerkiksi TE-toimistot ja ELY-keskukset. Valmennuksen kesto vaihtelee muutamista illoista useita viikkoja kestäviin päiväkoulutuksiin. Kun aikataulu on tiukka, kannattaa osallistua valmennukseen verkossa (YrittäjäRedi). Valmennus voi usein olla edellytyksenä starttirahan saamiselle.
4. Oman alan asiantuntijoiden neuvot
Yrittäjän on mahdollista saada myös neuvontaa suoraan oman alansa paikallisilta asiantuntijoilta. Asiantuntijaneuvontaa voi hakea uusyrityskeskusten kautta. Myös yrittäjäjärjestöt tarjoavat alaspesifiä neuvontaa.
5. Yrityshautomo
Kasvua hakeva yritys voi hakea mukaan paikalliseen yrityshautomoon. Oli yritys vasta idea-asteella tai toimintaansa kehittävä yritys, palvelu tarjoaa sopivaa neuvontaa, tukea yrityksen kasvuun, verkostoitumispintaa ja jopa tiloja toimintaa varten.
Mieti, paljonko keräisit yrittäjäpisteitä. Anna itsellesi sitä enemmän pisteitä (asteikolla 1 - 5), mitä enemmän koet väitteen soveltuvan sinuun. Mitä lähempänä pistesaldosi on 40:ää pistettä, sitä todennäköisemmin sinun kannattaa edistää yrittäjyyttä.
1. Mielestäni persoonani soveltuu yrittäjyyteen.
2. Tietoni yrittäjyydestä ovat hyvät.
3. Motivaationi yrittäjyyteen on vahva.
4. Minulla on uskallusta lähteä yrittäjäksi.
5. Yrittäjältä vaadittavat ”liikemiestaidot” ovat kohdillaan.
6. Liikeideani toimii.
7. Markkinoiden tilanne oman yritykseni kannalta on hyvä.
8. Kokonaisuudessaan minulla on hyvät mahdollisuudet toimia menestyksellisesti yrittäjänä.
Jos yrittäminen näyttää jo vahvalta vaihtoehdolta, hakeudu yrittämisten ammattilaisten puheille hakemaan lisätietoja ja vinkkejä etenemiseen. Alkavia yrittäjiä palvelevat esimerkiksi uusyrityskeskukset. Yrittäjävalmennus on myös hyvä paikka saada ohjausta ja konsultointia.
Alhaiset pisteet kyselyssä voivat johtua myös siitä, että tietoa yrittämisestä ei ole tarpeeksi, jolloin omia rahkeita ei voi arvioida realistisesti. Tietoa sekä mahdollisuuden punnita yritysideaasi saat esimerkiksi yrittäjävalmennuksesta.
Cimson Koulutuspalvelujen laskurin avulla voit alustavasti kartoittaa, miten suuren myynnin suunnittelemasi yritys tarvitsee vuodessa tai kuukaudessa kannattavaan toimintaan.
Pohdi mahdollisuuksiasi toimia yrittäjänä - tai kehitä jo syntynyttä yritystä. Cimson Koulutuspalvelut on ohjannut starttivaiheen yrittäjiä jo yli 20 vuotta.
Yrittäjyydestä verkossa
Jos olet kiinnostunut enemmänkin laskureiden käytöstä, etsi sinua kiinnostava yrittäjävalmennus kalenterista.
Yrittäjävalmennuksestamme saat maksutta erilaisia yrittäjälaskureitamme käyttöösi ja voit vapaasti hyödyntää niitä omassa yrityksessäsi.