Työministeri kylässä Cimsonilla

Ministeri Lindström otti työnhakuryhmän kutsun vastaan ja tuli keskustelemaan aktiivimallista sekä työnhakijoiden palveluista

Työministeri Lindström Cimsonilla

KUVA (Cimson Koulutuspalvelut, Helsinki):

Kahdessa kuukaudessa tuloksiin -valmennuksen osallistujat esittivät hyvässä hengessä tiukkoja kysymyksiä työministeri Lindströmille ja saivat myös perusteellisia vastauksia. Osa ryhmästä asettui ministerin kanssa luokkakuvaan: ylärivissä Annukka Mikkola (vas.), Salla Rantanen, valmentaja Leena Jalander sekä työministeri Jari Lindström. Alarivissä Mervi Somervuori (vas.), Jukka Myllyniemi, Pasi Rytkönen sekä Riitta Vepsä.


13.09.2018 Helsinki

Huippuaktiivinen työnhakuryhmämme kutsui työministerin jutustelemaan paikan päälle syyskuussa. Työministeri Jari Lindström otti kutsun vastaan ja vietti hyvän aikaa vieraanamme Cimson Koulutuspalvelujen tiloissa Annankadulla Helsingin keskustassa.

Kun työministeri Lindström istahti kahvikupin kanssa alas ryhmän kanssa, hän totesi, että käy mielellään avoimesti keskustelua työnhakuun ja työllistämispolitiikkaan liittyvistä kysymyksistä - niin hyvistä kuin huonoista puolista. Tarkoitus ei ollut tulla selittelemään asioita parhain päin.

Kahdessa kuukaudessa tuloksiin -vertaistukivalmennukseen osallistujat esittivät monia osuvia kysymyksiä aktiivimallista ja aiheesta syntyi hyvää keskustelua. Työministeri kävikin keskustellen läpi perusteellisesti kysymyksiä mallin taustoista ja tulevaisuudesta sekä työllistämispolitiikasta yleensä.

Aihe on Lindströmille tuttu, sillä ennen poliitikoksi ryhtymistä hän ehti tehdä pitkän työuran Voikkaan paperitehtaassa, kunnes tehdas suljettiin.

– Pian irtisanomisen jälkeen tarjottiin vastaavia töitä toisella puolen Suomea. On kuitenkin vaikea alkaa muuttaa perhettä ja myydä taloa, jos kyseessä on lyhyt määräaikaisuus. 

Työministeri painottikin, että työttömyyden hoitoon ei ole helppoa ja yksinkertaista reittiä. Hallitus on tehnyt ison joukon toimenpiteitä, joista jokaisella on jonkinlainen vaikutus työttömyyteen. 

– Hallituksen logiikkana on ollut, että ihmisen olisi parempi ottaa kiinni lyhyistäkin työsuhteista, mikä ehkä avaa portit pidempään työsuhteeseen. Vastuu työnhausta on yhä enemmän ihmisellä itsellään, ja tätä taas uudistuvat palvelut tukevat. Uudistuksissa olemme vasta pitkän tien alussa, ministeri Lindström tiivisti.

Jatkuvaa kehitystyötä

Työministeri palautteli mieliin, että aktiivimalli on syntynyt valtiovarainministeriön johtamassa työryhmässä monen asiantuntijan työpanoksen tuloksena. Käytännön haasteita kuunnellaan koko ajan, ja seuraava hallitus päättää jatkokehityksestä.

– Nyt on pyritty siihen, että lainsäädäntö mahdollistaisi uudet asiat. Suomessa on yhä lakipykäliä vaikkapa 1940-luvulta, ja ne eivät seurustele tämän päivän työn tekemisen kanssa. Joskus meiltä kysytään, miksi ei voi tehdä lakia kerralla viimeisen päälle valmiiksi. Sellaista ei ole kuitenkaan koskaan Suomessa pystytty tekemään ja kun jotain muutetaan, aina johonkin syntyy uusia ennakoimattomia loukkuja - tämä on jatkuvaa kehitystyötä, ministeri Lindström kuvasi.

Valmennukseen osallistujat olivat erittäin tyytyväisiä siihen, että työministeri Lindström otti heidän kutsunsa vastaan. Erityskiitoksen ministeri sai valmistautumisesta. Ryhmässä pistettiin merkille, että ministeri oli paneutunut ja tehnyt muistiinpanoja jokaiseen etukäteen lähetettyyn kysymykseen huolellisesti, koski se sitten aktiivitoimia tai yrittäjyyttä Suomessa.

– Työministerin puheista syntyi iso kuva, joka auttoi ymmärtämään kokonaisuutta. Systeemi tuntuu olevan kuin verkko: kun yhdestä narusta nykäisee, toisella reunalla heilahtaa. Lakien säätämisessä on monta liikkuvaa osaa, Mervi Somervuori tiivisti yhdessä Salla Rantalan ja Annukka Mikkolan kanssa.

Ryhmän ohjaaja Leena Jalander Cimson Koulutuspalveluista kiitteli ryhmän proaktiivisia jäseniä siitä, että he tarttuivat toimeen heti, kun aktiivimallista syntyi hyvä keskustelu jo valmennuksen ensimmäisenä päivänä. Työministeri sai kutsun, ja pienryhmät valmistautuivat vierailuun perusteellisesti. 

Kahdessa kuukaudessa tuloksiin: erinomaisesti työllistävä palvelu

Kahdessa kuukaudessa tuloksiin -vertaistukivalmennus on Uudenmaan TE-toimiston hankkimaa työnhakuvalmennusta. Kahden kuukauden aikana osallistujat tapaavat ryhmäpäivissä sekä saavat tukea toisistaan vertaistukiryhmätoiminnan kautta. Ryhmät hyödyntävät myös Cimsonin Redi-verkkopalveluja. '

Uudenmaan TE-toimiston mukaan työllistymistulokset Cimsonin järjestämissä ryhmissä ovat olleet erittäin hyviä: TE-toimiston mukaan Kahdessa kuukaudessa tuloksiin -valmennus on ollut parhaiten työllistävä Uudenmaan TE-toimiston hankkima palvelu. Ryhmät ovat myös keränneet kiitettävää palautetta.

Lisää vertaistukivalmennuksesta

Kysy vertaistuki-valmennuksesta

Jalander Leena

vastuukouluttaja

050 354 3104