Syyrian pakolaiset kotoutumisen alkuun

Suomussalmi on kokeillut uudenlaista mallia pakolaisten kotouttamiseen. Syyrian Alepposta saapuneelle 10 perheelle järjestettiin koulutus arabiaksi ennen varsinaista kotoutumiskoulutusta marras-joulukuussa 2016. Koulutuksen toteutti Cimson Koulutuspalvelut yhteistyössä ELY-keskuksen kanssa.

Syyrian pakolaiset Suomussalmi

12.01.2017

Mukaan orientaatiokoulutukseen lähtivät liki kaikki perheiden aikuiset. Samanaikaisesti Suomussalmen kunta järjesti heille suomen kielen opetusta.
- Orientaatiokoulutuksesta saadut kokemukset olivat erittäin hyviä, koulutuspäällikkö Titta Koskela kertoo.
- Pakolaiset arvostivat sitä, että he saivat omalla äidinkielellään perustiedot elämisestä Suomessa ja kunnan palveluista jo koto-koulutusta odottaessa. Näin jonotusaika saatiin hyödynnettyä todella hyvin.
Syyrialaiset tutustuivat käytännössä niin vuokra-asumisen käytäntöihin kuin eri palveluihin kuten Kelaan, kirjastoon, poliisiin ja TE-toimistoon.
- Liikuntatoimi järjesti tutustumiskäynnin jälkeen kuntotestin, ja kaksi miehistä lopetti sen ansiosta tupakoinnin parantaakseen kuntoaan. Monet perheen lapsista ohjattiin myös liikuntaharrastusten pariin.
Koulutus sisälsi myös kahden päivän tutustumisen työelämään. Kukin perehtyi oman alan kiinnostuksia vastaaviin työpaikkoihin. Helmikuussa ryhmä siirtyy Suomussalmella alkavaan kotoutumiskoulutukseen.

Koskela Titta

koulutuspäällikkö, Pohjois-Suomi

0400 889 836
 

 Suomussalmi