Harjoittelusta poiki keittiötyötä

Oululainen Ratsamee Lotvonen työllistyi thairavintolaan työharjoittelun kautta. Lotvonen opiskeli keittiöpainotteisessa maahanmuuttajakoulutuksessa neljä kuukautta. Se oli lyhyt mutta tehokas aika uudelle käänteelle.

Maahanmuuttajakoulutus

Kuva: Ratsamee Lotvonen (takana) työllistyi yrittäjä Kannaphat Mahasingin nuudeliravintolaan. Noodle Bar9 sijaitsee Oulun Tuirassa.

04.04.2016

Maahanmuuttajien työelämään voisi sopeuttaa entisestään joustavilla ja lyhytkestoisillakin palveluilla. Tästä hyvä esimerkki on Oulussa järjestetty keittiöpainotteinen maahanmuuttajakoulutus. Neljän kuukauden koulutukseen osallistui myös Ratsamee Lotvonen, jolla ei ollut vielä aiempaa kokemusta keittiöstä.

- Tykkään oppia uutta. Olin ollut useamman vuoden Suomessa mutta hoitanut lapsia kotona ja laittanut ruokaa vain perheelle. Nyt huomasin, että keittiötyö on todella oma alani, Ratsamee Lotvonen kertoo.

Työharjoittelu Noodle Bar9:ssä poiki alavarmistuksen lisäksi vakituisen työpaikan. Yrittäjä Khannaphat Mahasing arvosti sitä, että Ratsamee oli kova työntekijä ja pystyi oppimaan tehtävät nopeasti.

Noodle Bar9 on thainuudeliannoksiin erikoistunut lounasravintola, joka on löytänyt nopeasti yhä laajenevan asiakaskunnan Oulussa. Matkailualaa thaimaalaisessa yliopistossa opiskellut yrittäjä on opiskellut kokiksi Suomessa ja perusti oman ravintolan saatuaan usein erinomaista palautetta nuudeleistaan.

- Maahanmuuttajan täytyy antaa itselleen mahdollisuus. Suomen kieltä on puhuttava rohkeasti ja joka paikassa - ja töitä pitää tehdä kovasti.

Kysy lisää räätälöidystä maahanmuuttaja-koulutuksesta

Koskela Titta