Työnhakuvalmennukseen fiksusti jo lukioaikana

Useimmille lukiolaisille työnhaku tulee ajankohtaiseksi viimeistään, kun lukion oppimäärän kalkkiviivat häämöttävät. Liedon lukio on ottanut jämäkän otteen opiskelijoiden ohjauksesta työelämään: abiturienttien työnhakuvalmennus on järjestetty jo kolmena syksynä peräkkäin.

Liedon lukio innostui työnhakuvalmennuksesta, kun abiturienteille haluttiin tarjota uutta näkökulmaa työelämään.

- Halusimme nähdä, miten tällainen työelämälähtöinen valmennus rikastaa opiskelijoiden kokemusmaailmaa, kertovat opinto-ohjaaja Anu Ala-Krekola-Suni ja rehtori Jyrki Saarnia.

Valmennukseen on varattu kokonainen päivä. Aamupäivällä vastuuvalmentaja Jere Sivén Cimson Koulutuspalveluista on kertonut opiskelijoille työnhaun ajankohtaisista tuulista ja antanut käytännön vinkkejä. Tämän jälkeen on siirrytty vuorotellen pienryhmiin, joissa tehdään yhdessä toimivat hakemus- ja CV-mallit itselle talteen.

- Nuoret ovat antaneet valtavan hyvän palautetta. Joka vuosi palautteet ovat olleet lähempänä viittä (asteikolla 1–5). On tärkeää, että kouluttaja on ollut myös helposti lähestyttävä, Ala-Krekola-Suni painottaa.

Opiskelijat ovat pohtineet, miten työnantajia kannattaa oikeasti lähestyä, mitä kannattaa kirjoittaa sähköpostiin tai hakemukseen ja miksi kannattaa pyytää suosittelijoita. Tutuksi ovat tulleet niin käsite TES kuin sekin, mitä työhaastattelussa kannattaa tuoda esiin. Jere Sivén on paljon kontaktissa työelämään, ja opiskelijat ovatkin saaneet kuulla monia esimerkkejä työnantajien suusta.

- Tämä on juuri sitä tietoa, mitä ei muualta saa, Anu Ala-Krekola-Suni toteaa.

- Lukion oppikirjoissa on usein vanhoja asiakirjamalleja, jotka eivät juuri auta tämän päivän työnhaussa, tiivistää Jyrki Saarnia.

Rehtori kertoo nähneensä vasta julkisuudessa haastattelun nuoresta, joka kertoi, ettei kukaan ollut neuvonut häntä työnhaussa.

- Tällaisen valmennuksen arvosta kertoo, että huoltajat ovat lähettäneet meille valmennusten jälkeen kiittävää palautetta.

KUVA: Liedon lukion abit Katariina Kivelä (vas. alarivi) ja Niko Korpela totesivat saaneensa uutta tietoa ja hyviä tärppejä työhaastatteluun. Ryhmää ohjasi vastuuvalmentaja Jere Sivén (vas. ylärivi). Opinto-ohjaaja Anu Ala-Krekola-Suni ja rehtori Jyrki Saarnia pitävät valmennuksen työelämäläheisyyttä tärkeänä.